Die Besigheidsete…

by thecorporategonzo

Goeie tafelmaniere is uiters belangrik of dit nou vir ‘n formele besigheidsete is en of dit nou die eerste keer is wat jy by die skoonfamilie gaan eet. Elke geleentheid het sekere etiket reëls wat van toepassing is byvoorbeeld jy gaan nie by ‘n formele ete vinger-lek-lekker eet nie en so ook gaan jy nie in KFC verwag dat die flink en vinnige lewenslustige personeel jou stoel vir jou gaan inskuif nie. Goeie tafelmaniere was nog altyd ‘n belangrike faktor om ‘n goeie indruk te maak veral in die korporatiewe wêreld waar daar al meer klem gelê word op die bou van internasionale besigheidsverhoudinge. Dit kan jou korporatiewe sukses so wel as persoonlike lewe raak. Jy kommunikeer nie net deur middel van woorde met mense nie, jou nie-verbale taal kan meer verklap oor die mens wat jy is as wat jou woorde kan vertel. Vir die gene wie se senuwees bietjie knaag oor watter vurk om eerste te gebruik, wat om met die servet te doen of wat die korrekte metode is om in jou tande te krap volg hier ‘n paar tips.

Kom ons begin aan die linkerkant. Die broodbordjie. Die doel van die broodbordjie is om jou brood en slaai in te skep sodat die verskillende kosse nie meng nie. Die doel van die broodbordjie is nie om jou beechie in te stoor nie (en om hemels naam, asseblief moenie ‘n beechie aan tafel kou nie). Die servet sal gewoonlik op die broodbordjie geleë wees. Wag vir die kelner om die servet op jou skoot te plaas, indien hy dit nie doen nie sit dit self op jou skoot. ‘n Servet word nooit om jou nek gebind nie, jy is nie meer ‘n baba nie. Na die ete word die servet interessant genoeg liggies opgefrommel en nie opgevou nie. En nou vir die groot kopkrapper: die eetgerei. Die vurke is aan jou linkerkant geleë. Begin buite en werk na binne soos die geregte bedien word. Messe en lepels kom aan jou regterkant en dieselfde reel geld vir hulle ook, werk van buite na binne. Die nagereg eetgery sal bo jou bord geleë wees. Die glase op die tafel werk so: Die witwyn glas is kleiner as die rooiwyn glas. Witwyn word aan die steel vasgehou sodat die wyn nie warm in jou hand word nie. Rooiwyn word by kamertemperatuur bedien so dus kan jy dit aan die glas self vashou.

Verdere etiket maniere wat onthou kan word is om nie jou bord te draai as jy eet nie.Jy hoef nie al die kos op jou bord op te eet nie, maar as jy klaar geët het sit jou mes en vurk teen mekaar. Beentjies word nooit op die broodbord gelos nie, alles wat in die bord was word weer terug op die bord geplaas. Moenie by ’n formele ete met jou hand eet nie, dit pas meer by ‘n infromele ete. As daar ‘n bakkie met warm water op die tafel is, is dit ‘n teken dat jy wel met jou hande mag eet. Moet asseblief ook nooit jou vingers klap om die kelner nader te roep nie. Dit is nie goeie maniere om met kos in jou mond te praat of oop mond te kou nie, niemand wil die half verteerde koei in jou mond sien rond rol nie. Moet nooit jou eetgery aan tafel aflek nie, as die kos vir jou so lekker was bedank die sjef. Dit is nie ‘n goeie idee om met jou eetgery (veral jou mes) te beduie nie, jy gaan nie juis ‘n ambassadeur vir jou organisasie wees as jy ‘n kliënt onthoof of ontman nie. Moenie jou drankie of sop op slurp nie gebruik ‘n lepel en moet ook jou bakkei optel en daaruit drink nie. Dit is slegte maniere om met jou elmboë op die tafel te leun. Moenie in jou tande krap met jou vingers nie, as jy regtig benoud is dat daar dalk ‘n stukkie hasie kos in jou pearly whites vassit gebruik ‘n tandestokkie en verkieslik ook as jy alleen is. Om winde op te breek en ‘n windjie uit te squeeze is nog nie in die westerse kultuur so aanvaarbaar soos wat mens hoop nie so dus moet dit liefs nie probeer nie. Moenie rek en strek om iets op die tafel by te kom nie, vra beleef dat iemand naaste aan die voorwerp dit vir jou aangee. As jy hierdie eenvoudige reëls volg het jy niks om oor te bekommer nie.

 Jou nuwe kliënt ( of skoonma) sal beslis in hulle skik wees en die besigheidsaanbod sal gou met ‘n glasie sjampanje beklink word.

– Elphia Baard

Advertisements